Historie van de Oldijk - Ezinge

maart 1976 – december 1984 Gerrit Slopsema en Betsy van Dijk

Gerrit Slopsema kocht ’t Veloatje op 25 maart 1976 voor vijftigduizend gulden van zijn ouders, die nog tot augustus 1977 op ’t Veloatje bleven wonen. Gerrit woonde na het vertrek van zijn ouders naar Torenstraat 40 (anno 2020 het huis van Joke Buist) eerst alleen op ’t Veloatje. Toen hij ’t Veloatje kocht, was hij nog niet getrouwd.

Voordat Gerrit en Betsy samen op ’t Veloatje gingen wonen, werd de keuken verbouwd. Het keukenblok werd verplaatst en de schouw verdween:De keuken zou volgens de aanvraag alleen worden verbeterd, maar werd ook vergroot, zoals bleek tijdens de verbouwing van de keuken in 1999:


Op deze foto van de verbouwing van de keuken in 1999 is goed te zien, in welke mate de keuken toen is vergroot (de gipsblokken).

Gerrit Slopsema is geboren in Ezinge en Betsy van Dijk in Wehe den Hoorn. Ze trouwden in Ezinge op 2 september 1977. Op ’t Veloatje werden alle kinderen van het echtpaar geboren.

Er zat nog geen douche of badkamer in het huis. Een jaar later (dus ongeveer in 1978) werd de badkamer met ligbad en douche gebouwd. In 1979 werd een aanvraag ingediend voor het bouwen van een slaapkamer.Op deze aanvraag staat ook de badkamer weergegeven. Met de bouw van de slaapkamer verviel de schuurdeur aan de Oldijk-kant.


Terrasje voor het keukenraam in 1977 (coll. fam. Slopsema)

In 1979 werd aan westkant van de schuur een stalruimte tegen de schuur gebouwd. In de winter van 1979 viel er extreem veel sneeuw, die bij ’t Veloatje tot aan de dakgoot reikte.
Gerrit en Betsy verkochten ’t Veloatje eind 1984 aan de familie Wilschut en verhuisden naar de woning bij de timmerfabriek van Ezinge.