Historie van de Oldijk - Ezinge

6 mei 1970 – 27 juli 1979 Wolter Broekhuizen en Hilligje Polman

Wolter Broekhuizen en Hilligje (Hilly) Polman zijn getrouwd op 26 april 1957.
Wolter was geboren op 8 januari 1927 te IJhorst, zoon van Geert Broekhuizen en Hilligje Bomert.
Hilligje Polman is geboren op 26 augustus 1935 in de gemeente Staphorst, dochter van Pouwel Polman en Zwaantje Inberg. De boerderij van de ouders van Hilligje Polman lag nabij Hasselt, Holtrustweg 4.


Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 20 augustus 1940 (Delpher)

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 6 januari 1944 (Delpher)

De boerderij op Holtrustweg 4 anno 2021 (Googlemaps)

Na hun huwelijk betrokken Wolter Broekhuizen en Hilligje Polman de boerderij van haar ouders, waar hun vier kinderen werden geboren:

Omdat het gezin dicht bij Hasselt woonde en dus redelijk op afstand van Staphorst hadden ze geen raakvlakken met de verschillende geloofsleren van Staphorst en Rouveen. Zo gingen de kinderen in Hasselt naar een openbare lagere school.

Het land bij de boerderij aan de Holtrustweg was nogal nat. Er waren percelen, die daardoor weinig of helemaal niet konden worden gebruikt. Dit was de aanleiding voor Wolter Broekhuizen om met zijn gezin naar het noorden af te reizen en Oldijk 12 te betrekken.

Op 19 januari 1970 kocht Wolter Oldijk 12 van Albert Niewold. Een paar maanden later arriveerde de familie Broekhuizen op 6 mei 1970 op Oldijk 12.
Er zijn door Wolter Broekhuizen geen verbouwingen gerealiseerd aan de boerderij, alleen wat kleine aanpassingen. Wel werd er nog een melklokaal gebouwd in de schuur in verband met de komst van een melktank.

De kinderen van Wolter en Hilligje vonden het prettig wonen aan de Oldijk, ze hadden alle ruimte en veel vrijheid. Ze gingen naar de Openbare Lagere School in Ezinge. Ze speelden veel met de kinderen van de familie Bos (Eppe H. Bos van Zuiderweg 6, red.), die later rond 1978 emigreerde.

Bij de verkiezingen in 1977 van de leden van het Waterschap Westerkwartier werd Wolter Broekhuizen voorgedragen als 2e kandidaat voor het onderdeel Ezinge (achter Jaap Folkerts van Oldijk 5).


Nieuwsblad vh Noorden van 17 maart 1977 (Delpher)

Op 27 juli 1979 vertrok de familie naar de Oostumerweg 3 te Garnwerd, Krassum genaamd. Deze boerderij was eigendom van Stichting Beheer Landbouwgronden, waarmee een ruiling plaats vond:


Er werd tevens overeengekomen dat Wolter nog een extra bedrag toe zou betalen aan de Stichting. De boerderij met erf werd daarna gekocht van deze stichting door Pieter Wolters van Zuiderweg 4 en het land van Oldijk 12 pachtte hij eerst van die Stichting. Later kocht Pieter ook het land.

Wolter en Hilligje verhuisden in 1990 naar Ezinge, zoon Geert nam de boerderij in Garnwerd van zijn vader over.

Wolter Broekhuizen overleed op 18 augustus 2010 in Ezinge op 83 jarige leeftijd.

Geert Broekhuizen verruilde enige jaren geleden de boerderij in Garnwerd voor een boerderij in Duitsland. Anno 2021 is de boerderij aan de Oostumerweg een in- en verkoophandel van gebruikte tractoren, landbouwmachines en stalinrichting van Horst Handel bv.

(met dank aan Hilda Broekhuizen, die veel informatie over de familie in deze episode voor me heeft verzameld)

Volgende periode