Historie van de Oldijk - Ezinge

September 1992 - 1994 Harbert van der Wal en Aafke Heuyink

In september 1992 werd Oldijk 12 gekocht door Aafke Heuvink, geboren in 1955 te Winschoten, en Harbert van der Wal, geboren in 1957 te Scheemda.
Harbert en Aafke woonden daarvoor in Garnwerd, waar ze naast Café Hammingh woonden, in het huisje op de dijk (Hunzeweg 34). Het beviel ze daar enorm, maar omdat er steeds meer dagjesmensen kwamen, zochten ze een plek met meer rust. Dat werd dus “Luttje Suttum” aan de Oldijk.

In het achterhuis braken ze de stallen uit en de draagconstructie van het dak werd aangepast. Daarin werd vervolgens een goed geïsoleerde studio van 120m² gebouwd, voorzien van een verblijfruimte en kantoor, “Studio Walhalla”. Hier kwamen dagelijks bands oefenen, en werden van tijd tot tijd ook opnames gemaakt.


NvhN van 20 september 1993 (Delpher)

Harbert en Aafke hadden een ezel genaamd Balthazar, twee Nubische geiten, Isis en Nuba, kat Hiëronymus van Alphen, hond Sheila en konijn Frans.


De ezel Balthazar (coll. fam Ritzema).

De ezel Balthazar met de buurkinderen Wilfred en Dirk-Johan Ritzema (coll. fam Ritzema).

Het land achter de boerderij was toentertijd nog grasland.
De buurkinderen van Oldijk 10 kwamen hier regelmatig voetballen en ook Jouke wilde nog wel eens spontaan van de tractor springen wanneer hij voorbijreed, om een balletje mee te trappen.

Een avontuur dat Harbert en Aafke zich altijd zullen herinneren:
Op een dag was de hele familie Ritzema bij hun op visite, waarschijnlijk ter gelegenheid van een verjaardag. Ze hadden een picknicktafel op het voetbalveld gezet met drinken en hapjes. Op een gegeven moment werd er bedacht dat ze een hardloopwedstrijd zouden doen: een rondje over het veld. Ook al zal dat wedstrijdje maar kort geduurd hebben, toch gaf het hun hond Sheila genoeg tijd om alles wat er aan kaas, worst, chips en andere hapjes nog op tafel lag naar binnen te schrokken!


Aafke met de hond Sheila (coll. Harbert en Aafke).

Harbert met de hond Sheila (coll. Harbert en Aafke).

Harbert en Aafke hadden van het begin af aan een goede band met hun buren, al liep die wellicht een heel klein haarscheurtje op, nadat ze de achtergevel van de boerderij wit hadden laten schilderen. Toen buurman Jouke Ritzema de volgende ochtend terugkwam van het land en met de tractor de schuur in wilde rijden, kon hem dat grote witte vlak natuurlijk niet ontgaan. Of hij ervan geschrokken is of er verblind door is geraakt weten we niet, maar in elk geval maakte het dat hij met de tractor een van de staanders in de schuur ramde…..


De wit geschilderde achtergevel van Oldijk 12 (coll. Harbert en Aafke)

Inmiddels is vanaf het erf van Suttumaheerd de achtergevel van Luttje Suttum niet meer zichtbaar en zal de rust zijn weergekeerd, omdat er nu veel volwassen bomen tussen staan (de muur is later van de witte verf ontdaan, red.). Het merendeel daarvan is het resultaat van in december 1993 willekeurig in de grond geprikte wilgentakken - snoeiafval…
Elk voordeel heeft zijn nadeel: doordat er voortdurend bands over de vloer kwamen, zat Aafke zich ’s avonds vaak in haar eentje te vervelen in het voorhuis - dit terwijl ze het stadse leven toch al zo miste. Na veel wikken en wegen leidde dit er uiteindelijk toe dat ze na amper twee jaar besloten om de boerderij te verkopen.
Twee leden van een van de bands die regelmatig kwam repeteren, Harry Lesteluhu en Rob Meijers, vonden het zo jammer dat de studio zou worden opgeheven, dat ze in gesprek gingen om de boerderij over te nemen. Omdat dit in eerste instantie financieel niet haalbaar bleek, hebben ze vanaf september 1994 de boerderij van Harbert en Aafke gepacht, met een voorkeursrecht op koop. Vanaf die tijd zijn zij de boerderij en studio gaan bewonen en exploiteren, samen met hun toenmalige partners, Saskia Piersma, en Sandra Pool. Uiteindelijk heeft Rob Meijers samen met zijn vriendin en zijn ouders gebruik gemaakt van het recht op koop. De overdracht vond plaats in december 1995.

Inmiddels waren Harbert en Aafke naar Groningen verhuisd. Na enkele omzwervingen in en rond de stad zijn zij in 2001 in Amsterdam gaan wonen.
Vanaf 2012 verdelen ze hun tijd tussen Amsterdam en Noord Frankrijk, waar ze een stiltecentrum hebben:Au Coeur Du Silence (van de website https://aucoeurdusilence.fr, foto Harbert)

Overigens worden ze dagelijks herinnerd aan hun mooie avontuur aan de Oldijk, want hun bedrijf heet nog steeds ‘Klein Suttum’.

Volgende periode