Historie van de Oldijk - Ezinge

11 Mei 1949 – 27 mei 1950 Lenze Boonstra en Margaretha Doornbosch

Lenze Boonstra was geboren op 18 maart 1907 te Niebert, zoon van Jan Boonstra en Fenje de Vries.
Margaretha Doornbosch was geboren op 22 december 1917 te Sebaldeburen, dochter van Jan Doornbosch en Jacobje Lieffering.


Jan Doornbosch en Jacobje Lieffering in Boerakker met tussen hun in kleindochter Frouktje en kleinzoon Jan begin jaren ’60 (coll. fam. Boonstra)

Lenze en de hoogzwangere Margaretha trouwden in Marum op 2 november 1935 en gingen wonen in Boerakker.


Trouwfoto Lenze en Margaretha (coll. fam. Boonstra)

Daar werd hun eerste kind werd geboren:

Daarna vertrokken ze naar Tolbert waar het volgende kind werd geboren:

Begin 1938 verhuisden ze naar Grootegast waar twee geboorten plaatsvonden

Na een jaar verkasten ze naar Tolbert, waar ze een poosje bleven wonen. Ook hier kinderen:


Inscriptie van Frouktje op een balk op zolder van garage Molenheem, toen het nog een Christelijke lagere school was.

De volgende stop was Adorp, waar de volgende kinderen werden geboren:

En daarna verschenen ze met het hele clubje, man vrouw en 9 kinderen op Oldijk 3.
Ook aan de Oldijk werd een kind geboren:


schilderij Oldijk 3 van Sijbren Jutte.

Gelske vertelde me, dat zij volgens haar oudere broers en zussen na haar geboorte in een oude winterjas was gewikkeld, die haar ouders van burgemeester Scheffer hadden gekregen.
Gelske haar zus Anna keerde op 2 november 1964 terug uit Enschede en trok in bij Herman Smit op Nieuwestreek 57. Gelske kwam zelf ook terug uit Enschede en ging op 13 april 1965 bij haar zus en zwager op Nieuwestreek 57 wonen. Een paar jaar later werd het nog gezelliger toen ook de echtgenoot van Gelske, Hotze Stienstra op dat adres introk. Daarna verhuisden Gelske en Hotze naar Schoolstraat 9 (mrt’70 tot jan’71, om vervolgens weer terug te keren op Nieuwestreek 57 (jan’71-aug’72).

Ook Janko sprak ik en vroeg hem hoe ze in vredesnaam met zoveel kinderen in dat kleine huisje konden slapen. De ouders sliepen beneden in de ene bedstede en vier kinderen sliepen overdwars (met de voetjes naar de kamer gericht) in de andere bedstede. Dan stonden er ook nog in het achterste gedeelte twee kinderledikantjes, de een wat groter dan de ander. De rest van de kinderen sliep op de zolder, die via een ladder te bereiken was.
Janko speelde regelmatig met de kinderen van Terpstra op Oldijk 6.
Toen het gezin later in Feerwerd ging wonen is Janko bakkersknecht geweest bij bakker Poort (Torenstraat 7) en bracht hij met een bakfiets paardenbrood rond op de Oldijk en de Zuiderweg.

Op 27 mei 1950 lieten ze de Oldijk achter zich en gingen in Feerwerd wonen op Oosterweg 18. Na een jaar zonder geboortes was Aldringaweg 4 in Feerwerd hun volgende locatie, waar nog drie kinderen aan het gezin werden toegevoegd:


Het gezin Boonstra bij het huwelijk in 1953 van Jakobje Boonstra. Achter van links naar rechts, bruid Jakobje, Jan, Janko en Fenje; daarvoor moeder Margaretha met Eelkje op schoot en vader Lenze met Jannes op schoot; voorste rij van links naar rechts Tjiske, Frouktje, Gelske, Martje, Anna en Ebeltje. Jochumina was nog niet geboren. (coll. fam. Boonstra)

Op 4 februari 1958 keerde het gezin terug in Ezinge en ging op Nieuwestreek 63 wonen, het gezin telde toen 8 dochters en 3 zonen.


De jongste kinderen van het gezin Boonstra in 1959. V.l.n.r. Jannes (8), Gelske (10), Eelkje (6), Anna (13), Jochemiena (5), Tjitske (14) en Ebeltje (15).

Dat was niet voor lang, want op 11 februari 1960 verlieten ze Ezinge en gingen in Enschede wonen.
Margaretha overleed in Enschede op 31 januari 1963, 45 jaar oud.
Lenze kreeg weer contact met een oude schoolvriendin in Grootegast, waar hij naar verhuisde. Hij overleed daar op 12 november 1976, 58 jaar oud.


Twentsch dagblad Tubantia 1 februari 1963 (Delpher)

Op 4 juni 1976 raakte dochter Froukje Boonstra, die toen op Van Giffenstraat 16 in Ezinge woonde met haar man Herman Smid en dochter, met haar auto bij de rolpalen tussen Feerwerd en de Mentaheerd van de weg, sloeg over de kop en belandde in het Oldehoofsche Kanaal. Ze overleed ter plaatse.


Nieuwsblad van het Noorden van 5 juni 1976 (Delpher)Met dank aan Janko Boonstra, Gelske Stut-Boonstra en kleinzoon Henk Boonstra (zoon van Jan Boonstra)


elske Boonstra en haar man Rieks Stuts in hun knusse huis in Leens (2022)

Volgende periode