Rond 800, ontstaan o.a. Kliefsloot
Rond 800 na Chr., toen in Groningen nog Friezen woonden en de Katholieke kerk verwoed probeerde de heidense Friezen tot het Katholieke geloof te bekeren en het noorden vaak te maken kregen van plunderingen door de Noormannen, was er een enorme inbraak van de zee in de kust van Groningen, waardoor o.a. de Lauwerszee (het huidige Lauwersmeer) ontstond. Het water drong ver door in het noordelijke kustgebied van Groningen.
Via de Lauwerszee onstonden twee diepe inbraken:
]- De oostelijke inbraak drong zover door het land in, dat het de Hunze bereikte. Vanaf dat moment waterde de Hunze niet meer uit bij Pieterburen maar liep voortaan naar de Lauwerszee. De loop van de Hunze tot Pieterburen slibde langzaam dicht en verviel als uitwatering. Tot op heden is nog altijd een stukje van die loop te zien, namelijk de “Kromme Raken”
- De westelijke inbraak bereikte de toenmalige rivier de “Oude Riet”, die oorspronkelijk liep van het toenmalige klooster Trimunt via o.a. Marum naar het noorden langs Zuidhorn verder door het gebied Middag. Hierdoor veranderde de uitwatering van deze rivier dus ook
Via de oostelijke inbraak ontstond in de Hunze nog een zijtak, die van noord naar zuid liep en ook verbinding maakte met de Oude Riet, daarna “De Kliefsloot” genaamd. Door het ontstaan van de Kliefsloot werd de Middagh een schiereiland en Humsterland een eiland.
Volgende periode