Rond 1200, ontstaan van de Oldijk
Om het gebied Middag te beschermen tegen het water werden er door de lekenbroeders van het klooster te Aduard rond 1200 dijken aangelegd rondom dat gebied.
Het Sint Bernardus klooster van Aduard is gesticht in 1192 vanuit het klooster Klaarkamp te Rinsumageest bij Dokkum. Het klooster had een duidelijk plan om zich in Aduard te vestigen. Het was een moerassig gebied, dat door waterstaatkundige werken in cultuur kon worden gebracht. De cisterciënzer monniken hadden waterstaatkundige kennis en het organisatorische vermogen om grotere werken aan te pakken. Zij hadden zich al in vele kloosters beziggehouden met het reguleren van de waterhuishouding en deze kennis werd binnen de orde doorgegeven. In de al bewoonde gebieden brachten zij moeilijk te bewerken land tot grote vruchtbaarheid.
Het klooster van Aduard
De huidige Oldijk werd langs de Kliefsloot gelegd en liep naar het noorden door tot aan de huidige Reitdiepdijk. Het kan zijn, dat er toen wel al boerderijen stonden langs de Kliefsloot, omdat een aantal boerderijen mogelijk op een (bescheiden) wierde stonden.
Via de Kliefsloot werd nu ook het water, dat van de hoger gelegen gronden van Drenthe afstroomde via het Peizerdiep, afgevoerd. Het water van de Kliefsloot stroomde vervolgens via de rivier de Hunze (Reitdiep) naar de zee.
Vloed nam bodemstoffen mee, die bij eb als slib achterbleven. Zo kwam de grond steeds hoger te liggen en kwam er bij vloed steeds minder water de kliefsloot in.
Door het steeds verder dichtslibben van (o.a.) de Kliefsloot werd het steeds moeilijker voor het Drentse water om af te wateren naar zee. In de 14e eeuw was het dichtslibben zo ver gevorderd, dat er maatregelen werden getroffen.
Op initiatief van het klooster van Aduard werd het Aduarderdiep gegraven rond de 14de eeuw. Het water vanuit Drenthe liep nu via het Aduarderdiep, dat was verbonden met het Reitdiep. Ook Middag kon zijn overtollige water via het Aduarderdiep afvoeren. De Kliefsloot was nu voor de afwatering overbodig geworden.
Aansluiting Aduarderdiep met Reitdiep, gezien vanaf het Aduarder Zijl (eigen foto 2011)