1860 Einde noordelijke deel Oldijk
De sluisdeuren onder de brug over het Oldehoofsche kanaal waren al een paar keer “opgelapt”, maar na vele klachten van schippers en boeren (uit Saaksum en Oldehove) werden in 1854 de sluisdeuren verwijderd. Het ophaalbruggetje bleef bestaan, maar raakte steeds verder in verval. Ondanks vele pogingen van landbouwer Heino Boer op Schoorsterweg 6 werd het niet opgeknapt maar rond 1860 afgebroken. Heino stelde afhankelijk van dit bruggetje te zijn om in Ezinge te komen. Ter compensatie kreeg hij geld om een verbinding te maken tussen zijn boerderij en de Schoorsterweg, de huidige uitweg van Schoorsterweg 6 (daarom is het ook zo’n mooie “streep” en geen kronkelend pad).
Groninger Courant van 5 mei 1854 (Delpher)
En zo werd het noordelijke deel van de Oldijk onbereikbaar en moest men via de huidige Van Swinderenweg, inmiddels bepuind, naar Saaksum.
Vermoedelijk werd dat al gedaan gezien de staat, waarin het bruggetje verkeerde.
Inmiddels was er ook een huisje gebouwd aan dit deel van de Oldijk tussen de boerderij op Schoorsterweg 6 en Saaksum, ’t Slanghuuske geheten.
Het nu onbereikbare gedeelte van de Oldijk tussen het kanaal en de Reitdiepdijk werd in 1895 door de gemeente aan de firma W.A. Scholten verkocht voor 240 gulden. Scholten was eigenaar van Schoorsterweg 6. Daarna is de dijk gelijk gemaakt met het aangrenzende land.
Volgende periode