Historie van de Oldijk - Ezinge

15 mei 1997 – 1 september 2006 Hendrikus Jacobus Johannes Lanters en Gonda Klamer

Henk Lanters is geboren op 17 augustus 1937 in Groenlo, zoon van koster Henderikus Charles Lanters en Theodora Hendrika Gerritsen.
Gonda Klamer is geboren op 11 januari 1951 in Westernieland, dochter van dominee Alje Klamer (van de Ned. Hervormde kerk van Westernieland-Saaxumhuizen van 1949 tot 1953) en Janny Doornik. Gonda haar vader was de eerste “omroep”-pastor in Nederland. Dit werk deed hij 27 jaar lang bij IKON. Ook was hij werkzaam bij de Wilde Ganzen, een bevlogen dominee!

Henk en Gonda zijn getrouwd op 8 juni 1985 en woonden eerst tot februari 1997 op een boerderij in Anderen, waarna zij tijdelijk een flat in Groningen betrokken.
Vooral Gonda was de drijfveer om op het Groningerland te gaan wonen. Van Henk hoefde dat niet zo, maar is uiteindelijk net als Gonda verliefd geworden op het mooie Groningse landschap.
Ze zagen Oldijk 12 voor het eerst de dag nadat ze afscheid van de boerderij in Anderen hadden genomen. Toen ze om de boerderij heen liepen, wisten ze meteen dat dit hun huis zou gaan worden. Op 15 mei 1997 kochten ze de boerderij van vader en zoon Rob Meyer.
De zoon Rob woonde met zijn vriendin Sandra in het achterhuis, terwijl de ouders van Rob het voorhuis gebruikten als tweede huis.


Oldijk 12 in 1998 (coll. fam. Klamer)
Henk ging voortvarend te werk en heeft de boerderij grondig gerenoveerd. Zo werd de muur tussen de voorkamers doorgebroken en werd het “melkstraatje” bij de keuken getrokken.
De oude koestal werd verbouwd tot badkamer en twee slaapkamers. De grote ruimte in het achterhuis werd verbouwd tot twee slaapkamers, een badkamer en een w.c., want Henk en Gonda wilden in het achterhuis een Bed&Breakfast beginnen.
Deze Bed&Breakfast ging in november 2002 van start en kenden als gasten o.a. familieleden van de Wierenga’s en Willy Niewold.

Henk en Gonda voor de boerderij in 2005 (coll. fam. Klamer)

Er was veel leven op de boerderij met familiefeesten en logeerpartijen. Bovendien waren Henk en Gonda gastouders van 4 kinderen en vingen ze kinderen op die in een problematische situatie zaten.


Oldijk 12 in 2005 (coll. fam. Klamer)

Per 1 oktober 2006 verkochten ze de boerderij aan Bouwe Molenbuur en vertrokken ze naar Frankrijk, waar ze in januari 2007 een huis vonden in de Allier (Auvergne).


Oldijk 12 in 2006 (coll. Bouwe Molenbuur)
Volgende periode