Historie van de Oldijk - Ezinge

4 december 1957 – juli 1967 Arie Jan Ritzema en Egberdina Assalina Hamming

En zo werden Arie Jan Ritzema en zijn vrouw de nieuwe eigenaren van Oldijk 1. Arie Jan Ritzema was geboren op Suttum (zie verder Oldijk 10) in 1920, zoon van Martinus Popko Ritzema en Kunje Klaassens Mulder, wonende op Suttum, Oldijk 10.
Egberdina Assalina (Dien) Hamming was geboren in 1926 in Dorkwerd, dochter van Martinus Hamming en Hendrikje Helder.
Arie en Dien trouwden op 7 mei 1948 te Ezinge en vierden nog onlangs (anno 2018) hun 70-jarige huwelijk. Na hun huwelijk kwam Dien ook op Suttum wonen, ze hoefde daar maar een klein stukje voor te verhuizen, want ze woonde daarvoor met haar ouders op Hardeweer (Zuiderweg 8). Daar kregen ze ook hun eerste kind:

Toen Dien in 1957 voor de tweede keer zwanger werd besloot het stel om Suttum te verlaten, het zou te druk worden op de boerderij, waar een broer van Arie, Klaas Ritzema met zijn vrouw en vier kinderen ook al woonden. Ze kochten toen Oldijk 1 van Albert van Dijk en lieten daar direct een stal bij bouwen (het eerste gedeelte van de stal aan de zuidkant van Oldijk 1). De stal was geschikt voor ongeveer 29 koeien.


het plan voor de nieuw te bouwen stalruimte in 1957

Toen de stal klaar was betrokken ze op 4 december 1957 Oldijk 1 en dat werd hoog tijd, want Dien was hoogzwanger. Bijna anderhalve maand later werd hun tweede kind geboren:

Het enige stuk land, wat bij Oldijk 1 hoorde was het perceel langs de oostkant van de Oldijk (wat al eeuwenlang bij Oldijk 1 hoorde, zie eerdere episodes).
Arie huurde de helft van het land van Suttum van zijn vader, de andere helft gebruikte zijn broer. Arie molk op het land en moest dus regelmatig de Oldijk op en neer. Daarom kocht Arie al snel in 1958 een trekker. In de herfst werden de koeien weer met een wagen naar de stal op Oldijk 1 gebracht.
Er was ook geen drinkwaterleiding en geen stroom. Arie groef zelf een sleuf naar de Van Swinderenweg om een drinkwateraansluiting te laten aanleggen. Voor de stroomvoorziening ging hij nog verder en groef een sleuf helemaal naar de Ezinger zuivelfabriek!

Al snel maakten Arie en Dien er op zolder twee slaapkamertjes bij. Daar was één slaapkamer en ook beneden was nog een slaapkamer (rechts naast de huidige voordeur). Dat was ook nodig want in 1964 diende zich hun derde kind aan:

In augustus 1964 werd Suttum notarieel gescheiden en kwam de helft van het land van Suttum, zo’n 20 hectare, in eigendom van Arie Ritzema. Besloten werd om voor dat land een boerderij bij te bouwen, wat oldijk 5a zou worden. In 1967 was de nieuwe boerderij klaar en verhuisde het echtpaar met hun drie kinderen in juli 1967 naar Oldijk 5a.
Het lukte niet direct om Oldijk 1 te verkopen en daarom werd het verhuurd, tot groot geluk van Bert en Leny Terpstra, die daar in augustus 1967 na hun huwelijk in trokken (zie ook Oldijk 4). Uiteindelijk stond Oldijk 1 maar ruim een maand leeg.