Historie van de Oldijk - Ezinge

1830 – 1832 Berend Harms Stulp en Hiltje Hendriks Mollema

Nu de eigenaresse Jantje Jogchems Meinema was overleden werd vermoedelijk dochter Eltje Abels Kooi de eigenaresse (zie eerder). Of de Marees van Swinderen toen nog de grondbezitter was kon ik (nog) niet nagaan.

Boerenknecht Berend Harms Stulp werd geboren in 1798 in Saaksum als zoon van het daglonersechtpaar Harm Freerks Stulp en Janna Berends.
Hij trouwde op 9 mei 1819 op 21-jarige leeftijd met de 24-jarige “dienstmaagd” Hiltje Hendriks Mollema (van Dijk), ook wonende in Saaksum.
Ook zij kwam uit een daglonersgezin en Hendrik Dates Mollema en Geeske Jans Dol uit Grijpskerk waren haar ouders. Hiltje Hendriks Mollema noemde zich ook wel Hiltje Hendriks van Dijk. Het echtpaar vestigde zich na hun huwelijk in Saaksum, waar hun eerste kinderen werden geboren:

Daarna verhuisde het gezin Stulp naar Oldijk 1, dat toen dus bestond uit het echtpaar Stulp en vijf kinderen en waar het zevende kind werd geboren:

Op 5 mei 1832 was Berend Harms Stulp getuige bij het opstellen van de overlijdensakte van het kindje van de buren van ’t Veloatje, Hendrik Helmers (1 jaar oud, zie ’t Veloatje).
Het verblijf op Oldijk 1 was maar kort, want na deze geboorte verhuisde het gezin weer naar Saaksum, waar weer een nieuwe reeks kinderen werd geboren:

Hiltje Hendriks Mollema overleed op haar 57ste op 21 februari 1852. Op dat moment waren haar man en 8 kinderen nog in leven.
Berend Harms Stulp overleed op 67-jarige leeftijd op 13 mei 1865 in Saaksum.