Historie van de Oldijk - Ezinge

Maart 1982 - maart 2007 familie Cees Stam


Oldijk 2 bij de overname in maart 1982 door de familie Stam (foto familie Stam)

Cees Stam, zijn vrouw Bep en hun vier kinderen Erika (14 jaar), Robert (13 jaar), Marco (12 jaar) en Alfred (8 jaar) kwamen uit Westbroek, vlakbij Utrecht en hadden al eerder aan het noorden “geroken”. Cees en Bep Stam werkten van 1972 tot 1978 op de boerderij van (toenmalig) Hendrik Postmus en woonden met hun drie oudste kinderen in het huisje vlak bij het bruggetje op de Meedenerweg. In dat huisje werd hun vierde kind geboren, Alfred.
De vader van Cees had hun echter nodig op de boerderij in Westbroek, daarom vertrokken ze weer naar het midden van het land, maar maakten elkaar de belofte, dat ze zeker naar het Noorden zouden terugkeren. En dat deden ze dus ook. Nadat ze de boerderij Oldijk 2 hadden gekocht werd daar hun vijfde kind in 1983 geboren, Cees Stam junior.

In 1985 begon de familie Stam met de renovatie van het dak, wat in slechte staat was.


De dakrenovatie (foto familie Stam)


Het nieuwe dak ligt er op! (foto familie Stam)

Nadat het dak was vernieuwd volgde in 1994 een nog veel grotere verbouwing. Rond het voorhuis werd een compleet nieuwe gevel gebouwd en het woonhuis werd ook van binnen bijna helemaal gestript. Op de foto hierboven is nog goed te zien, dat het oude voorhuis oorspronkelijk (gedeeltelijk) was opgebouwd uit kloostermoppen. Dat deel is kennelijk blijven staan, toen in 1819 door weduwe Alktje Karssens (zie periode oktober 1810 – september 1822 Jan Pieters Dijksterhuis) een nieuw voorhuis werd gebouwd. Cees en Bep besloten dus deze gevel uit 1819 niet af te breken, maar om er een nieuwe muur omheen te bouwen.


De oude muur met de kloostermoppen aan de noordkan van het voorhuis (foto fam. Stam)


De nieuwe buitenmuur halverwege (foto fam. Stam)

Maar binnen werd ook groots verbouwd:


De steunbalk in het midden van de huiskamer houdt nog stoer de boel overeind (foto fam. Stam)


De eenzame steunbalk van de eerdere foto werd vervangen door een enorme en loodzware U-balk. V.l.n.r. Cees Stam jr, Denny Drijfhout, Douwe Drijfhout, Cor van Wijngaarden van Oldijk 1, de man in de overal onbekend en Alfred Stam.

De boerderij zag er na de verbouwing weer als nieuw uit:


foto fam. Stam

Daarna boerde de familie Stam nog 11 jaar op Oldijk. Ze verkochten de boerderij in 2007 aan opkoper Theo Wijntjes en kochten voor zichzelf een huis buiten het dorp Peize.
In december 2006 verhuisden Cees en Bep al naar hun nieuwe woonadres (waar ze anno 2018 nog steeds wonen) en kwamen regelmatig even kijken of alles goed ging met de boerderij, tot deze door de nieuwe bewoners zou worden betrokken.