Historie van de Oldijk - Ezinge

Mei 2016 - heden familie Duivenvoorden

Ruben en Leonie Duivenvoorden namen de boerderij “going concern” over en zetten dus het biologische karakter van de boerderij voort. Ze gingen er niet direct wonen, maar huurden eerst een woning aan de Allersmaweg in Ezinge en begonnen aan een vijf maanden durende verbouwing. Eind oktober 2016 betrokken ze de fraai verbouwde boerderij met hun kinderen Guus (5 jaar), Sem (3 jaar) en Jenna (1 jaar). Voordat Ruben en Leonie naar Oldijk 2 kwamen hadden zij een boerderij in Bethlehem. Niet in Israël maar in één van drie gehuchten, die bij het dorp Rottum horen. Dat gehucht telt twee boerderijen, waarvan er dus één van Ruben en Leonie was.

Het schijnt, dat er in Bethlehem een nonnenklooster heeft gestaan, misschien dat die naam daar mee te maken heeft. Ruben vestigde zich in april 2003 in Bethlehem, Leonie kwam vier jaar later in september 2007 naar het hoge noorden. Oorspronkelijk komen Ruben en Leonie uit Zuid-Holland. Ruben woonde op het eiland Buurterpolder, dat bij Rijpwetering hoort en Leonie uit Roelofsarendsveen.


Zo zag Oldijk 2 er uit toen Ruben en Leonie hem kochten (foto Pieter de Hoog)

Ruben en Leonie begonnen eerst met een flinke verbouwing aan met name het woonhuis van de boerderij.

In juni 2016 wordt de ruimte bij de voordeur aangepakt. Deze ruimte gebruikte de vorige bewoner, Pieter de Hoog, als slaapkamer en was daarvoor nog in gebruik als bijkeuken.


De oude situatie (foto fam. Duivenvoorden)


De oude bijkeuken gesloopt (foto fam. Duivenvoorden)


De nieuwe ruimte in wording (foto fam. van Duivenvoorden)


Begin oktober 2016 is de verbouwing klaar (foto fam. van Duivenvoorden)

Vervolgens werd de voordeur ook gesloopt en de ruimte die daartussen vrij kwam, voorzien van een nieuwe 'tussenbouw' en omgebouwd tot slaapkamer, met erachter een kantoor, ervoor het toilet.
Ook verder werd er binnen heel wat veranderd en verscheen er een prachtige nieuwe keuken.
En zo ziet Oldijk 2 er nu anno 2018 uit, een foto uit de winter van 2016/2017


foto fam. van DuivenvoordenNawoord
Ruben en Leonie en hun kinderen zijn op dit moment anno 2018 het huidige gezin, wat op Oldijk 2 woont, één van de twee laatste agrarisch actieve boerderijen aan de Oldijk . De andere actieve boerderij is Oldijk 4. De Oldijk telde ooit 7 actieve boerderijen.
Er kwamen er 2 bij (Oldijk 5a en Oldijk 1), maar er verdwenen er dus in totaal 7!