Historie van de Oldijk - Ezinge

29 April 1940 – mei 1946 Geessienes Mooibroek en Trijntje Roosien

Geessienes Mooibroek was geboren op 29 juni 1900 in Westerlee, zoon van arbeider Kornelius Mooibroek en Lukkien Klein.
Trijntje Roosien was geboren op 5 april 1900 in Borger, dochter van koopman Jans Roosien en Jantina Suk.
Geessienes en Trijntje trouwden in Vlagtwedde op 23 april 1921.
Ze gingen in Odoorn wonen, waar hun eerste kind werd geboren:

Daarna verhuisden ze naar Wedde (Sellingen), waar hun 10 maanden oude dochtertje op 10 april 1922 overleed.
In Wedde werden vier kinderen geboren:

In 1932 komen we het gezin tegen in Arwerd, een streekje van een paar huizen bij Krewerd waar opnieuw een kind geboren:

En dan een kleine verhuizing 800 meter verderop bij het zogenaamde tichelwerk (twee huizen, die bij de voormalige steenfabriek hoorden). Daar werd hun laatste kind geboren:

.

De volgende woonplaats was Oldehove, een huisje bij de boerderij. Geessienes had tot nu toe steeds bij akkerbouwers gewerkt en kwam in Oldehove bij een gemengd bedrijf terecht, waar hij voor de koeien moest gaan zorgen. Omdat akkerbouwers altijd 1 mei als begin- en einddatum voor het inhuren van arbeiders hanteerden en de veeteeltbedrijven 12 mei was er een probleem.
Toen het gezin Mooibroek in Oldehove aankwam op 1 mei 1939 woonde het vorige gezin er nog in. Ze moesten met hun spullen dus 12 dagen overbruggen. Ze mochten met hun spullen in het koetshok van de boerderij, maar daar stikte het van de vlooien. Al snel zaten zijzelf en hun spullen er helemaal mee onder…. (anekdote van Louis Mooibroek).

Op 29 april 1940 arriveerde het gezin Mooibroek dan uiteindelijk op Oldijk 3, het echtpaar met 5 zonen en een dochter. Geessienes werd bij boer Terpstra op Oldijk 6 de eerste knecht.
Louis vertelde dat het gezin snel kleiner werd. Lukkienus ging al snel het huis uit en werd inwonende knecht bij een boer in Adorp. Ook zus Jantina vertrok en werd inwonende dienstmeid bij een boer, waarna ze diverse andere adressen heeft gekend. Cornelius ging in Duitsland werken, dus de helft van de kinderen was al snel het huis uit. Maar ook zoon Jan Mooibroek ging het huis uit, al was dat niet vrijwillig:
Toen Jan zich voor de arbeitseinsatz moest melden om in Duitsland te gaan werken weigerde hij dat en dook bij zijn ouders onder. In 1943 werd hij door de Duitsers op Oldijk 3 opgepakt. Deze arrestatie werd beschreven door een onderduiker van Oldijk 6 (Zie het oorlogsboek “Terug naar toen” over Ezinge in de 2de Wereldoorlog).
Hij werd via Amersfoort naar het concentratiekamp Porta Westphalica in Duitsland gebracht, een dochterkamp van Neuengammae, waar hij op 5 november 1944 is overleden.



De jongste zoon, Louis, woont anno 2022 in Delfzijl. Hij vertelde me, dat hij in zijn Oldijk-tijd bevriend was met Wicher Drijfhout, die op Oldijk 7 woonde. Ze gingen vaak samen spelen op de boerderij van Terpstra, Oldijk 6.
Slapen in Oldijk 3 deden ze op zolder en in de voorkamer. Er was een bedstede tussen voor- en “achterkamer”. Steevast op 1 oktober ging de “kachel” waarop gekookt werd naar de huiskamer en werd de achterkamer dus ook gebruikt als keuken. Zo was er wat warmte van het koken in de huiskamer. In de andere seizoenen werd er in het achterste gedeelte (schuur) van het huis gekookt.

Op 20 februari 1946 keerde Cornelius Mooibroek heelhuids terug uit Duitsland.



Het gezin Mooibroek vertrok op 1 mei 1946 naar Usquert.

Op 23 april 1971 vierden Geesienes en Trijntje in Zijldijk hun 50 jarig huwelijksfeest:


Nieuwsblad van het Noorden 17 april 1971 (Delpher)

Geessienes Mooibroek is overleden op 6 juli 1976 in Appingedam, hij werd 76 jaar.
Trijntje Roosien is overleden op 13 juni 1984 eveneens in Appingedam, zij werd 84 jaar.



Volgende periode