Historie van de Oldijk - Ezinge

1818 - 1845 Wijmer (Wiemer) Jans Renkema en Grietje Alberts Dijksterhuis

Zoals te lezen viel in de vorige episode woonde dit stel vermoedelijk al eerder op Oldijk 4. Zij trouwden op 2 juli 1818 in Ezinge.
Wiemer Jans Renkema was een zoon van het landbouwers echtpaar Jan Lubbes en Antje Garmts uit Sebaldeburen. Wiemer Jans was geboren op 2 januari 1792 in Sebaldeburen.
Grietje Alberts Dijksterhuis was een dochter van Albert Pieters Dijksterhuis en Alktje Karssens en was op Oldijk 2 geboren op 3 februari 1789 (zie bij Oldijk 2).
Zij kregen op Oldijk 4 drie kinderen:

Jan Wiemers overleed op 21 augustus 1825 in Sebaldeburen, vijf jaar oud, wellicht tijdens een logeerpartij in de geboorteplaats van zijn vader.

Volgens het zijlschotregister van 1833 gebruikte Wiemer Jans Renkema in dat jaar 45 gras binnen Aduarderzijlvest, dus exclusief het land aan de westkant van de Oldijk.
Gezien de gevelsteen, die nog altijd de boerderij versiert, hebben Wiemer Jans Renkema en Grietje Alberts Dijksterhuis de boerderij net vóór het huwelijk van hun oudste kind Sietske in 1844 grondig verbouwd of misschien wel herbouwd.


gevelsteen Oldijk 4 (foto fam. Terpstra)

Sietske Riemers Renkema trouwde op 6 december 1845 met de 25 jarige Folkert Jans Emmelkamp uit Saaksum. Na hun huwelijk trokken Sietske Riemers Renkema en haar man Folkert Jans Emmelkamp in op Oldijk 4.