Historie van de Oldijk - Ezinge

2 Januari 2017 - .... Pieter de Hoog

Op het jaarlijkse Oldieksterfeest - waar Pieter de Hoog (zie ook Oldijk 2) altijd trouw aanwezig was - kwam ter sprake dat Oldijk 8 waarschijnlijk te koop was. Pieter zei daar misschien wel belangstelling voor te hebben want hij wilde wel terugkeren op de Oldijk. Dat kwam Hiske Hartmans ter ore, de eigenaresse en bewoonster van dat moment (zie vorige episode) en zo kwamen ze met elkaar in gesprek. E.e.a. leidde uiteindelijk tot de eigendomsoverdracht op 2 januari 2017 van Oldijk 8 naar Pieter de Hoog.
Na zijn vertrek van Oldijk 2 had Pieter op 15 juni 2016 een stacaravan betrokken op het erf van het gezin Pieter en Ria Lam en kinderen bij Onderdendam, waar hij tot juli 2018 met veel plezier heeft gewoond.

Pieter ging gelijk voortvarend van start en kocht van het belendende perceel 600m2 van Cor van Wijngaarden van Oldijk 1 om het erf te vergroten waar hij een tuin van wilde maken

Halverwege 2017 werd begonnen met een flinke verbouwing van Oldijk 8. Met name de schuur zou worden gerenoveerd en verhoogd. Eerst werden er gaten gegraven en poeren gestort ten behoeve van de nieuwe spanten. De nieuwe schuur is eigenlijk over de oude schuur heen gebouwd.


De nieuwe schuur wordt over de oude schuur heen gebouwd


Het slopen van de oude schuur

In januari 2018 was de ombouw voltooid en werden de dakplaten gelegd. De hele verbouwing werd door de fa. Knol uit Bedum uitgevoerd. Nu de schuur 75cm omhoog was gekomen kon de uitbouw in de schuur van het huis ook worden gerenoveerd.In het najaar van 2018 is het erf vrijgemaakt van beton en is het oude stalletje van Arie de Jong afgebroken. Hierna werd het erf verder uitgegraven en werd er teelaarde voor teruggestort om er een tuin van te maken.
Begin 2019 kocht Pieter nog eens 1,6ha grond erbij van Cor van Wijngaarden om te kunnen experimenteren met bloemen voor de diversiteit en de bijtjes. In de schuur wil Pieter plantjes gaan kweken (niet van die plantjes zoals op Oldijk 5 indertijd werden gekweekt).

Een deel van het stuk land dat de Jong dus had behouden na de verkoop van Oldijk 8 aan Arie Ritzema en later deels had verkocht aan Cor van Wijngaarden kwam nu op deze manier weer terug bij Oldijk 8! In totaal is de omvang van Oldijk 8 nu 18.675m2.
Pieter woont er met heel veel plezier en dat kan ook niet anders in zo’n fijne buurt!

  • Terug naar begin - nummer 8